Jeśli aktualny stan pogodowy przeraża Was tak samo jak mnie, to przychodzę Wam na ratunek! Dzisiaj nietypowo podzielę się z Wami przepisem na przepyszną zupę krem z dyni 🎃🎃🎃🎃. Jest mega smaczna, zdrowa, rozgrzewająca i prosta w przygotowaniu – zupa idealna. Dodatkowo doskonale wpisuje się w sezon jesienno-halloweenowy, zachwyca kolorem, zapachem i smakiem. Nie zwlekajcie i wypróbujcie jak najszybciej, aby dodać sobie sił w te pochmurne dni!

 

 

Zanim przejdę do przepisu, muszę się przyznać, że nie jestem kulinarną mistrzynią, a w moich posiłkach króluje prostota. Rzadko kiedy mam czas, żeby kombinować w kuchni, a na dodatek lubię czuć smak poszczególnych składników, dlatego np. gdy raz na jakiś czas wybiorę się na burgera, zamawiam go bez sosu, albo proszę, żeby dali mi go jak najmniej, w przeciwnym razie jedząc burgera, mam wrażenie, że jem majonez haha 😆.

 

Myślę, że raz na jakiś czas będę się dzielić z Wami jakimiś przepisami, ale z całą pewnością nie będzie to nic spektakularnego ani odkrywczego. Będą to przepisy na potrawy, które rzeczywiście sama sobie przyrządzam i jem. W ten sposób będziecie mogli zobaczyć, jak wygląda mój sposób odżywiania. Dodatkowo do każdego przepisu będę dołączać wartości odżywcze.

 

Przejdźmy do najważniejszego gościa dzisiejszego wpisu, czyli do ZUPY DYNIOWEJ.

 

POTRZEBUJEMY:

 

  • 700 g dyni (najlepiej hokkaido),

  • 4 średnich marchewek (ok. 180 g),

  • 2 ząbków czosnku,

  • pół łyżki (ok. 15 g) masła klarowanego lub rafinowanego oleju kokosowego,

  • 1 łyżki bulionu wegetariańskiego (ok. 10 g),

  • soli,

  • pieprzu,

  • imbiru,

  • gałki muszkatołowej,

  • mieszanki przypraw curry.

 

JAK ZROBIĆ ZUPĘ KREM Z DYNI:

 

  • KROK 1

 

Dynię umyj, obierz, oczyść z pestek i pokrój w kostkę. Marchewki obierz, umyj i również pokrój w kostkę. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj.

 

  • KROK 2

 

1 łyżkę bulionu wegetariańskiego rozpuść w 500 ml gotującej się wody.

 

  • KROK 3

 

W dużym garnku rozpuść masło, następnie wrzuć i przesmaż czosnek. Po chwili dodaj marchewkę. Podlej całość połową przygotowanego bulionu i gotuj na średnim ogniu przez ok. 10 min. Następnie dodaj dynię i dolej resztę bulionu. Gotuj całość do miękkości.

 

  • KROK 4

 

Zupę zblenduj na krem. Dopraw solą, pieprzem, imbirem, gałką muszkatołową i mieszanką przypraw curry.

 

GOTOWE! Teraz pozostało już tylko zajdać się pyszną zupą! Mam nadzieję, że wypróbujecie, a wtedy koniecznie dajcie znać, jak Wam poszło!

 

Gwarantuje, że zupa jest banalnie prosta, w przeciwnym razie nie podjęłabym się jej przyrządzania 😅. Najgorszym elementem jest przygotowanie dyni i marchewki, ale na pewno sobie poradzicie. Całe kucharzenie powinno Wam zająć maksymalnie 30 minut.

 

SMACZNEGO!!!

 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g ZUPY:

Wartość energetyczna: 34 kcal

Tłuszcz: 1,3 g

Węglowodany: 4,2 g

Białko: 0,8 g.

 

Dyniowa

23 października 2018

Jeśli aktualny stan pogodowy przeraża Was tak samo jak mnie, to przychodzę Wam na ratunek! Dzisiaj nietypowo podzielę się z Wami przepisem na przepyszną zupę krem z dyni 🎃🎃🎃🎃. Jest mega smaczna, zdrowa, rozgrzewająca i prosta w przygotowaniu – zupa idealna. Dodatkowo doskonale wpisuje się w sezon jesienno-halloweenowy, zachwyca kolorem, zapachem i smakiem. Nie zwlekajcie i wypróbujcie jak najszybciej, aby dodać sobie sił w te pochmurne dni!

 

 

Zanim przejdę do przepisu, muszę się przyznać, że nie jestem kulinarną mistrzynią, a w moich posiłkach króluje prostota. Rzadko kiedy mam czas, żeby kombinować w kuchni, a na dodatek lubię czuć smak poszczególnych składników, dlatego np. gdy raz na jakiś czas wybiorę się na burgera, zamawiam go bez sosu, albo proszę, żeby dali mi go jak najmniej, w przeciwnym razie jedząc burgera, mam wrażenie, że jem majonez haha 😆.

 

Myślę, że raz na jakiś czas będę się dzielić z Wami jakimiś przepisami, ale z całą pewnością nie będzie to nic spektakularnego ani odkrywczego. Będą to przepisy na potrawy, które rzeczywiście sama sobie przyrządzam i jem. W ten sposób będziecie mogli zobaczyć, jak wygląda mój sposób odżywiania. Dodatkowo do każdego przepisu będę dołączać wartości odżywcze.

 

Przejdźmy do najważniejszego gościa dzisiejszego wpisu, czyli do ZUPY DYNIOWEJ.

 

POTRZEBUJEMY:

 

  • 700 g dyni (najlepiej hokkaido),

  • 4 średnich marchewek (ok. 180 g),

  • 2 ząbków czosnku,

  • pół łyżki (ok. 15 g) masła klarowanego lub rafinowanego oleju kokosowego,

  • 1 łyżki bulionu wegetariańskiego (ok. 10 g),

  • soli,

  • pieprzu,

  • imbiru,

  • gałki muszkatołowej,

  • mieszanki przypraw curry.

 

JAK ZROBIĆ ZUPĘ KREM Z DYNI:

 

  • KROK 1

 

Dynię umyj, obierz, oczyść z pestek i pokrój w kostkę. Marchewki obierz, umyj i również pokrój w kostkę. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj.

 

  • KROK 2

 

1 łyżkę bulionu wegetariańskiego rozpuść w 500 ml gotującej się wody.

 

  • KROK 3

 

W dużym garnku rozpuść masło, następnie wrzuć i przesmaż czosnek. Po chwili dodaj marchewkę. Podlej całość połową przygotowanego bulionu i gotuj na średnim ogniu przez ok. 10 min. Następnie dodaj dynię i dolej resztę bulionu. Gotuj całość do miękkości.

 

  • KROK 4

 

Zupę zblenduj na krem. Dopraw solą, pieprzem, imbirem, gałką muszkatołową i mieszanką przypraw curry.

 

GOTOWE! Teraz pozostało już tylko zajdać się pyszną zupą! Mam nadzieję, że wypróbujecie, a wtedy koniecznie dajcie znać, jak Wam poszło!

 

Gwarantuje, że zupa jest banalnie prosta, w przeciwnym razie nie podjęłabym się jej przyrządzania 😅. Najgorszym elementem jest przygotowanie dyni i marchewki, ale na pewno sobie poradzicie. Całe kucharzenie powinno Wam zająć maksymalnie 30 minut.

 

SMACZNEGO!!!

 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g ZUPY:

Wartość energetyczna: 34 kcal

Tłuszcz: 1,3 g

Węglowodany: 4,2 g

Białko: 0,8 g.

Dyniowa

23 października 2018r.

trening personalny