Tym przepisem po prostu muszę się z Wami podzielić. To absolutnie mój ulubiony przepis! Co powiecie na murzynka w wersji fit?

 

Powiem Wam tylko tyle, to ciasto to petarda! Jest banalne i szybkie w przygotowaniu, zdrowe, niskokaloryczne, słodkie, wilgotne i rozpływające się w ustach! Dokładnie te słowa przychodzą mi do głowy, kiedy o nim myślę. Fit murzynek to przepyszna alternatywa dla tradycyjnych wypieków, na pewno przypadnie do gustu łasuchom dbającym o linię! Nie będę Cię dłużej przekonywać, zobacz jak prosto przyrządzić to ciasto, zabieraj się do pieczenia, a potem spróbuj i sam/a oceń! :)

 
 

POTRZEBUJEMY:

 

  • 255 g ugotowanej czerwonej fasoli (jedna puszka – w wersji dla leniwych);

  • 100 g banana (jedna, średniej wielkości sztuka);

  • 160 g całych jaj (3 sztuki);

  • 9 g oleju kokosowego (1 łyżeczka);

  • 20 g suszonych daktyli;

  • 20 g kakao (2 łyżki);

  • 20 g erytrytolu (2 łyżki);

  • 10 g cynamonu (2 łyżeczki);

  • 5 g sody oczyszczonej (1 łyżeczka);

  • szczypty soli.

 

 

FIT MURZYNEK KROK PO KROKU:

 

1) Przerzuć fasolę z puszki na sitko i przepłucz dokładnie wodą. Następnie wrzuć umytą fasolę do dużej miski.

 

2) Do miski dodaj: pokrojonego w plasterki banana, całe jaja, olej kokosowy, pokrojone na mniejsze kawałki daktyle, kakao, erytrytol, cynamon, sodę i szczyptę soli.

 

W tym momencie Twój fit murzynek powinien wyglądać tak:

 

3) Na razie ciasto wygląda mało apetycznie, dlatego teraz wyjmij blender oraz ustaw piekarnik na 180 stopni.

 

4) Przygotuj sobie foremkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Kucharski tip: przypnij papier spinaczami do prania, będzie Ci łatwiej przelać masę. Nie zapomnij ich zdjąć przed włożeniem blaszki do piekarnika!

 

5) Zblenduj wszystko co masz w misce na gładką masę, którą następnie przelej do foremki.

 

Tak powinien wyglądać efekt Twoich dotychczasowych działań:

 

6) Wstaw blaszkę z masą do piekarnika i piecz ciasto przez 45 minut.

 

7) Zrób test patyczka, czyli wbij drewniany patyczek/wykałaczkę w ciasto. Jeśli patyczek jest suchy, Twoje ciasto jest gotowe.

 

8) Wyjmij ciasto i daj mu trochę ostygnąć.

 

9) Samo ciasto bez dodatków jest pyszne, ale jeśli chcesz udekoruj je lub dodaj dodatki jakie tylko lubisz. Możesz posypać ciasto słodzikiem w pudrze, wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi, amarantusem ekspandowanym, zrobić polewę, dodać owoce lub podać ciasto z lodami. Liczę na Twoją kreatywność! :)

 

10) Zajadaj ze smakiem i koniecznie podziel się z bliskimi! SMACZNEGO!

 

Oto efekt końcowy i mój fit murzynek:

 

Jak widzicie nie trzeba posiadać żadnych specjalnych umiejętności, aby upiec to cudeńko. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miski, zblendować, upiec, a potem już tylko rozkoszować się fit ciachem.

 

Zapewniam, że nie da się rozpoznać, że głównym składnikiem tego ciasta jest fasola, więc bez obaw w ogóle jej nie czuć. To ciasto to mój absolutny hit. Uwielbiam je i gdy tylko najdzie mnie ochota na słodkie wypieki, to sięgam po ten przepis. Dodatkowo fit murzynek ma super makro, więc czasami zjadam nawet całą blaszkę na kolację 😅.

 
 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g FIT MURZYNKA BEZ DODATKÓW:

 

Wartość energetyczna: 154 kcal

Tłuszcz: 5 g

Węglowodany: 15,5 g

Białko: 9 g.

 

Dajcie znać, czy podoba Wam się przepis i koniecznie podzielcie się zdjęciami swoich wypieków!

 

Fit murzynek

20 listopada 2018

Tym przepisem po prostu muszę się z Wami podzielić. To absolutnie mój ulubiony przepis! Co powiecie na murzynka w wersji fit?

 

Powiem Wam tylko tyle, to ciasto to petarda! Jest banalne i szybkie w przygotowaniu, zdrowe, niskokaloryczne, słodkie, wilgotne i rozpływające się w ustach! Dokładnie te słowa przychodzą mi do głowy, kiedy o nim myślę. Fit murzynek to przepyszna alternatywa dla tradycyjnych wypieków, na pewno przypadnie do gustu łasuchom dbającym o linię! Nie będę Cię dłużej przekonywać, zobacz jak prosto przyrządzić to ciasto, zabieraj się do pieczenia, a potem spróbuj i sam/a oceń! :)

 
 

POTRZEBUJEMY:

 

  • 255 g ugotowanej czerwonej fasoli (jedna puszka – w wersji dla leniwych);

  • 100 g banana (jedna, średniej wielkości sztuka);

  • 160 g całych jaj (3 sztuki);

  • 9 g oleju kokosowego (1 łyżeczka);

  • 20 g suszonych daktyli;

  • 20 g kakao (2 łyżki);

  • 20 g erytrytolu (2 łyżki);

  • 10 g cynamonu (2 łyżeczki);

  • 5 g sody oczyszczonej (1 łyżeczka);

  • szczypty soli.

 

 

FIT MURZYNEK KROK PO KROKU:

 

1) Przerzuć fasolę z puszki na sitko i przepłucz dokładnie wodą. Następnie wrzuć umytą fasolę do dużej miski.

 

2) Do miski dodaj: pokrojonego w plasterki banana, całe jaja, olej kokosowy, pokrojone na mniejsze kawałki daktyle, kakao, erytrytol, cynamon, sodę i szczyptę soli.

 

W tym momencie Twój fit murzynek powinien wyglądać tak:

 

 

3) Na razie ciasto wygląda mało apetycznie, dlatego teraz wyjmij blender oraz ustaw piekarnik na 180 stopni.

 

4) Przygotuj sobie foremkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Kucharski tip: przypnij papier spinaczami do prania, będzie Ci łatwiej przelać masę. Nie zapomnij ich zdjąć przed włożeniem blaszki do piekarnika!

 

5) Zblenduj wszystko co masz w misce na gładką masę, którą następnie przelej do foremki.

 

Tak powinien wyglądać efekt Twoich dotychczasowych działań:

 

 

6) Wstaw blaszkę z masą do piekarnika i piecz ciasto przez 45 minut.

 

7) Zrób test patyczka, czyli wbij drewniany patyczek/wykałaczkę w ciasto. Jeśli patyczek jest suchy, Twoje ciasto jest gotowe.

 

8) Wyjmij ciasto i daj mu trochę ostygnąć.

 

9) Samo ciasto bez dodatków jest pyszne, ale jeśli chcesz udekoruj je lub dodaj dodatki jakie tylko lubisz. Możesz posypać ciasto słodzikiem w pudrze, wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi, amarantusem ekspandowanym, zrobić polewę, dodać owoce lub podać ciasto z lodami. Liczę na Twoją kreatywność! :)

 

10) Zajadaj ze smakiem i koniecznie podziel się z bliskimi! SMACZNEGO!

 

Oto efekt końcowy i mój fit murzynek:

 

 

Jak widzicie nie trzeba posiadać żadnych specjalnych umiejętności, aby upiec to cudeńko. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miski, zblendować, upiec, a potem już tylko rozkoszować się fit ciachem.

 

Zapewniam, że nie da się rozpoznać, że głównym składnikiem tego ciasta jest fasola, więc bez obaw w ogóle jej nie czuć. To ciasto to mój absolutny hit. Uwielbiam je i gdy tylko najdzie mnie ochota na słodkie wypieki, to sięgam po ten przepis. Dodatkowo fit murzynek ma super makro, więc czasami zjadam nawet całą blaszkę na kolację 😅.

 
 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g FIT MURZYNKA BEZ DODATKÓW:

 

Wartość energetyczna: 154 kcal

Tłuszcz: 5 g

Węglowodany: 15,5 g

Białko: 9 g.

 

 

Dajcie znać, czy podoba Wam się przepis i koniecznie podzielcie się zdjęciami swoich wypieków!

Fit murzynek

20 listopada 2018r.

trening personalny