Wszystkim będącym jeszcze w świątecznym niedoczasie, przychodzę na ratunek! Mam dla Was przepis na przepyszne pierniczki, które przygotujecie w ekspresowym tempie! Bez paniki, zdążycie zanim rozpocznie się świąteczne biesiadowanie!
Pierniczki są kruche, bardzo aromatyczne i mocno korzenne – idealne na święta! Nie muszą leżakować i można się nimi rozkoszować praktycznie zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony https://malacukierenka.pl/pierniczki-kruche.html. Ja swoje pierniczki lekko zmodyfikowałam, aby były mniej kaloryczne. Odchudzone pierniczki zdały test i zostały wychwalone przez rodzinę i znajomych, dlatego bez żadnego wahania dzielę się z Wami przepisem.
POTRZEBUJEMY:
150 g zimnego masła 82% (z lodówki);
250 g mąki pszennej (użyłam wrocławskiej typ 500);
200 g erytrtytolu w pudrze (nie miałam gotowego, dlatego bez problemu przy pomocy blendera uzyskałam puder);
50 g miodu naturalnego (użyłam miodu gęstego);
2 żółtek kurzych jaj (ok. 40 g);
⅓ łyżeczki sody lub ½ łyżeczki proszku do pieczenia;
2 łyżek (15 g) ciemnego kakao o obniżonej zawartości tłuszczu i bez cukru;
około 20 g domowej mieszanki przypraw korzennych (można użyć gotowej, sklepowej mieszanki, ale nigdy nie dorówna ona tej domowej):
- około 2,5-3 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka mielonego imbiru,
- 1 płaska łyżeczka mielonych goździków,
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu,
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego.
PIERNICZKI BOŻONARODZENIOWE KROK PO KROKU:
Mąkę przesiej przez sito i następnie dodaj do niej mieszankę przypraw, sodę/proszek do pieczenia, erytrytol w pudrze i kakao. Wymieszaj wszystkie składniki.
Posiekaj masło i dodaj do całości. Przez moment rozcieraj masło palcami.
Dodaj miód i żółtka.
Szybkimi i zdecydowanymi ruchami zagnieć ciasto.
Uformuj z ciasta kulę, zawiń ją w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 30 minut. (Ja swoje ciasto przechowałam w lodówce całą noc, bo podobno potem pierniczki są lepsze, ale myślę, że 30 minut spokojnie wystarczy).
Wyjmij ciasto z lodówki i ponownie zagnieć.
Podziel sobie ciasto na wygodne do pracy części i rozwałkuj je na preferowaną grubość, grubsze pierniczki to około 0,5 cm.
Przy pomocy foremek wycinaj dowolne kształty pierniczków.
Układaj pierniczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując minimalne odstępy.
Piecz w temperaturze 170 °C przez 10-14 minut. Pilnuj pierniczków, ponieważ łatwo je przypalić.
Po wyjęciu z piekarnika, pierniczki mogą być miękkie, daj im chwilę, aby ostygły i stwardniały.
Naprawdę polecam te pierniczki! Są przepyszne, a zapach przy ich pieczeniu rozchodzi się po całym domu. Dzięki zlikwidowaniu zwykłego cukru pudru, pierniczki będą zdrowsze i o wiele mniej kaloryczne. Jeszcze zdążysz oczarować nimi swoich gości!
Wesołych Świąt i udanych pierniczków!
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g „ODCHUDZONYCH” PIERNICZKÓW BOŻONARODZENIOWYCH:
Wartość energetyczna: 380 kcal
Tłuszcz: 23 g
Węglowodany: 37 g
Białko: 6 g.
Powyższe wartości podaję tylko ze względu na to, iż robię to przy każdym przepisie. Ale pamiętaj, święta są po to, aby sobie trochę pokorzystać! :)
Comments