top of page
MeetFit

Ekspresowe, „odchudzone” pierniczki bożonarodzeniowe

Zaktualizowano: 24 lip 2020


Wszystkim będącym jeszcze w świątecznym niedoczasie, przychodzę na ratunek! Mam dla Was przepis na przepyszne pierniczki, które przygotujecie w ekspresowym tempie! Bez paniki, zdążycie zanim rozpocznie się świąteczne biesiadowanie!


Pierniczki są kruche, bardzo aromatyczne i mocno korzenne – idealne na święta! Nie muszą leżakować i można się nimi rozkoszować praktycznie zaraz po wyjęciu z piekarnika.


Oryginalny przepis pochodzi ze strony https://malacukierenka.pl/pierniczki-kruche.html. Ja swoje pierniczki lekko zmodyfikowałam, aby były mniej kaloryczne. Odchudzone pierniczki zdały test i zostały wychwalone przez rodzinę i znajomych, dlatego bez żadnego wahania dzielę się z Wami przepisem.

POTRZEBUJEMY:

  • 150 g zimnego masła 82% (z lodówki);

  • 250 g mąki pszennej (użyłam wrocławskiej typ 500);

  • 200 g erytrtytolu w pudrze (nie miałam gotowego, dlatego bez problemu przy pomocy blendera uzyskałam puder);

  • 50 g miodu naturalnego (użyłam miodu gęstego);

  • 2 żółtek kurzych jaj (ok. 40 g);

  • ⅓ łyżeczki sody lub ½ łyżeczki proszku do pieczenia;

  • 2 łyżek (15 g) ciemnego kakao o obniżonej zawartości tłuszczu i bez cukru;

  • około 20 g domowej mieszanki przypraw korzennych (można użyć gotowej, sklepowej mieszanki, ale nigdy nie dorówna ona tej domowej):

- około 2,5-3 łyżeczki cynamonu,

- 1 łyżeczka mielonego imbiru,

- 1 płaska łyżeczka mielonych goździków,

- 1 łyżeczka mielonego kardamonu,

- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,

- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego.


PIERNICZKI BOŻONARODZENIOWE KROK PO KROKU:

  1. Mąkę przesiej przez sito i następnie dodaj do niej mieszankę przypraw, sodę/proszek do pieczenia, erytrytol w pudrze i kakao. Wymieszaj wszystkie składniki.

  2. Posiekaj masło i dodaj do całości. Przez moment rozcieraj masło palcami.

  3. Dodaj miód i żółtka.

  4. Szybkimi i zdecydowanymi ruchami zagnieć ciasto.

  5. Uformuj z ciasta kulę, zawiń ją w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 30 minut. (Ja swoje ciasto przechowałam w lodówce całą noc, bo podobno potem pierniczki są lepsze, ale myślę, że 30 minut spokojnie wystarczy).

  6. Wyjmij ciasto z lodówki i ponownie zagnieć.

  7. Podziel sobie ciasto na wygodne do pracy części i rozwałkuj je na preferowaną grubość, grubsze pierniczki to około 0,5 cm.

  8. Przy pomocy foremek wycinaj dowolne kształty pierniczków.

  9. Układaj pierniczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując minimalne odstępy.

  10. Piecz w temperaturze 170 °C przez 10-14 minut. Pilnuj pierniczków, ponieważ łatwo je przypalić.

  11. Po wyjęciu z piekarnika, pierniczki mogą być miękkie, daj im chwilę, aby ostygły i stwardniały.

Naprawdę polecam te pierniczki! Są przepyszne, a zapach przy ich pieczeniu rozchodzi się po całym domu. Dzięki zlikwidowaniu zwykłego cukru pudru, pierniczki będą zdrowsze i o wiele mniej kaloryczne. Jeszcze zdążysz oczarować nimi swoich gości!


Wesołych Świąt i udanych pierniczków!


WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g „ODCHUDZONYCH” PIERNICZKÓW BOŻONARODZENIOWYCH:

  • Wartość energetyczna: 380 kcal

  • Tłuszcz: 23 g

  • Węglowodany: 37 g

  • Białko: 6 g.

Powyższe wartości podaję tylko ze względu na to, iż robię to przy każdym przepisie. Ale pamiętaj, święta są po to, aby sobie trochę pokorzystać! :)




158 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page