top of page

Rozgrzewający krem z dyni

MeetFit

Bardzo smaczna, zdrowa, rozgrzewająca i prosta w przygotowaniu – zupa idealna. Dodatkowo doskonale wpisuje się w sezon jesienno-halloweenowy, zachwyca kolorem, zapachem i smakiem. Nie zwlekajcie i wypróbujcie jak najszybciej, aby dodać sobie sił w pochmurne dni!

Potrzebujemy:

  • 700 g dyni (najlepiej hokkaido),

  • 4 średnich marchewek (ok. 180 g),

  • 2 ząbków czosnku,

  • pół łyżki (ok. 15 g) masła klarowanego lub rafinowanego oleju kokosowego,

  • 1 łyżki bulionu wegetariańskiego (ok. 10 g),

  • soli,

  • pieprzu,

  • imbiru,

  • gałki muszkatołowej,

  • mieszanki przypraw curry.

Wykonanie:

  • KROK 1

Dynię umyj, obierz, oczyść z pestek i pokrój w kostkę. Marchewki obierz, umyj i również pokrój w kostkę. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj.

  • KROK 2

1 łyżkę bulionu wegetariańskiego rozpuść w 500 ml gotującej się wody.

  • KROK 3

W dużym garnku rozpuść masło, następnie wrzuć i przesmaż czosnek. Po chwili dodaj marchewkę. Podlej całość połową przygotowanego bulionu i gotuj na średnim ogniu przez ok. 10 min. Następnie dodaj dynię i dolej resztę bulionu. Gotuj całość do miękkości.

  • KROK 4

Zupę zblenduj na krem. Dopraw solą, pieprzem, imbirem, gałką muszkatołową i mieszanką przypraw curry.


GOTOWE! Teraz pozostało już tylko zajdać się pyszną zupą! Mam nadzieję, że wypróbujecie, a wtedy koniecznie dajcie znać, jak Wam poszło! Całe kucharzenie powinno Wam zająć maksymalnie 30 minut.

SMACZNEGO!!!

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g ZUPY:

Wartość energetyczna: 34 kcal

Tłuszcz: 1,3 g

Węglowodany: 4,2 g

Białko: 0,8 g.


13 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


meetfit
Obszar roboczy 1 kopia 6_5X.png
bottom of page