Bardzo smaczna, zdrowa, rozgrzewająca i prosta w przygotowaniu – zupa idealna. Dodatkowo doskonale wpisuje się w sezon jesienno-halloweenowy, zachwyca kolorem, zapachem i smakiem. Nie zwlekajcie i wypróbujcie jak najszybciej, aby dodać sobie sił w pochmurne dni!

Potrzebujemy:
700 g dyni (najlepiej hokkaido),
4 średnich marchewek (ok. 180 g),
2 ząbków czosnku,
pół łyżki (ok. 15 g) masła klarowanego lub rafinowanego oleju kokosowego,
1 łyżki bulionu wegetariańskiego (ok. 10 g),
soli,
pieprzu,
imbiru,
gałki muszkatołowej,
mieszanki przypraw curry.
Wykonanie:
KROK 1
Dynię umyj, obierz, oczyść z pestek i pokrój w kostkę. Marchewki obierz, umyj i również pokrój w kostkę. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj.
KROK 2
1 łyżkę bulionu wegetariańskiego rozpuść w 500 ml gotującej się wody.
KROK 3
W dużym garnku rozpuść masło, następnie wrzuć i przesmaż czosnek. Po chwili dodaj marchewkę. Podlej całość połową przygotowanego bulionu i gotuj na średnim ogniu przez ok. 10 min. Następnie dodaj dynię i dolej resztę bulionu. Gotuj całość do miękkości.
KROK 4
Zupę zblenduj na krem. Dopraw solą, pieprzem, imbirem, gałką muszkatołową i mieszanką przypraw curry.
GOTOWE! Teraz pozostało już tylko zajdać się pyszną zupą! Mam nadzieję, że wypróbujecie, a wtedy koniecznie dajcie znać, jak Wam poszło! Całe kucharzenie powinno Wam zająć maksymalnie 30 minut.
SMACZNEGO!!!
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g ZUPY:
Wartość energetyczna: 34 kcal
Tłuszcz: 1,3 g
Węglowodany: 4,2 g
Białko: 0,8 g.
Comments