Oto i on – przepis na ciasteczka ze studia! 

 

Korzenne ciasteczka świąteczne – kruche, bardzo aromatyczne i podobno strasznie dobre, a na dodatek łatwe i szybkie w przygotowaniu! :)

 

 

Na 3 lub 4 blachy ciasteczek w zależności od tego, jak cienkie zrobisz - POTRZEBUJESZ:

 

  • 200 g zimnego masła;

  • 300 g mąki pszennej;

  • 75 g cukru pudru;

  • 2 żółtek kurzych jaj (ok. 40 g);

  • 2 łyżeczek ciemnego kakao o obniżonej zawartości tłuszczu i bez cukru;

  • około 20 g domowej mieszanki przypraw korzennych:

 

- 4 łyżeczki mielonego cynamonu,

- 2 łyżeczki mielonego imbiru,

- 1,5 łyżeczki mielonych goździków,

- 1,5 łyżeczki mielonego anyżu,

- 1 łyżeczka mielonego kardamonu,

- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,

- 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego,

- 0,5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu.

 

 

CIASTECZKA KORZENNE KROK PO KROKU:

 

  1. Mąkę wymieszaj z mieszanką przypraw i cukrem pudrem.

  2. Posiekaj masło i dodaj do całości. Przez moment rozcieraj masło palcami.

  3. Dodaj żółtka.

  4. Szybkimi i zdecydowanymi ruchami zagnieć ciasto.

  5. Uformuj z ciasta kulę, zawiń ją w folię spożywczą i schowaj do lodówki przynajmniej na 1 godzinę. (Ja swoje ciasto przechowałam w lodówce całą noc).

  6. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel sobie ciasto na wygodne do pracy części.

  7. Rozwałkuj ciasto na preferowaną grubość, u mnie cieniutkie na 3 mm.

  8. Przy pomocy foremek wycinaj dowolne kształty ciasteczek.

  9. Układaj ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nie ma potrzeby zachowywania odstępów, bo ciasteczka nie rosną.

  10. Piecz w temperaturze 165 °C z termoobiegiem, wtedy możesz upiec nawet trzy blachy na raz - przez ok. 15-20 minut (bez termoobiegu piecz w temperaturze 200°C 10-15 minut).

  11. Wyjmij ciasteczka z piekarnika i zostaw na blaszce na 2-3 minuty, następnie przełóż na kratkę.

 

Smacznego i Wesołych Świąt! 🎄🎅🍪🎁

 

 

Świąteczne ciasteczka korzenne

23 grudnia 2019

Oto i on – przepis na ciasteczka ze studia! 

 

Korzenne ciasteczka świąteczne – kruche, bardzo aromatyczne i podobno strasznie dobre, a na dodatek łatwe i szybkie w przygotowaniu! :)

 

 

Na 3 lub 4 blachy ciasteczek w zależności od tego, jak cienkie zrobisz - POTRZEBUJESZ:

 

  • 200 g zimnego masła;

  • 300 g mąki pszennej;

  • 75 g cukru pudru;

  • 2 żółtek kurzych jaj (ok. 40 g);

  • 2 łyżeczek ciemnego kakao o obniżonej zawartości tłuszczu i bez cukru;

  • około 20 g domowej mieszanki przypraw korzennych:

 

- 4 łyżeczki mielonego cynamonu,

- 2 łyżeczki mielonego imbiru,

- 1,5 łyżeczki mielonych goździków,

- 1,5 łyżeczki mielonego anyżu,

- 1 łyżeczka mielonego kardamonu,

- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,

- 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego,

- 0,5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu.

 

 

CIASTECZKA KORZENNE KROK PO KROKU:

 

  1. Mąkę wymieszaj z mieszanką przypraw i cukrem pudrem.

  2. Posiekaj masło i dodaj do całości. Przez moment rozcieraj masło palcami.

  3. Dodaj żółtka.

  4. Szybkimi i zdecydowanymi ruchami zagnieć ciasto.

  5. Uformuj z ciasta kulę, zawiń ją w folię spożywczą i schowaj do lodówki przynajmniej na 1 godzinę. (Ja swoje ciasto przechowałam w lodówce całą noc).

  6. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel sobie ciasto na wygodne do pracy części.

  7. Rozwałkuj ciasto na preferowaną grubość, u mnie cieniutkie na 3 mm.

  8. Przy pomocy foremek wycinaj dowolne kształty ciasteczek.

  9. Układaj ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nie ma potrzeby zachowywania odstępów, bo ciasteczka nie rosną.

  10. Piecz w temperaturze 165 °C z termoobiegiem, wtedy możesz upiec nawet trzy blachy na raz - przez ok. 15-20 minut (bez termoobiegu piecz w temperaturze 200°C 10-15 minut).

  11. Wyjmij ciasteczka z piekarnika i zostaw na blaszce na 2-3 minuty, następnie przełóż na kratkę.

 

Smacznego i Wesołych Świąt! 🎄🎅🍪🎁

 

Świąteczne ciasteczka korzenne

Data artykułu 23 grudnia 2019r.

trening personalny