• MeetFit

Owsiane batony energetyczne


Idealne na drugie śniadanie, przekąskę i deser. Weźmiesz je ze sobą do szkoły, do pracy, w góry i na trening. Wygodne i pod ręką, kiedy tylko poczujesz spadek energii. Mowa oczywiście o zdrowych, owsianych batonikach energetycznych – energy bars. Wypróbuj koniecznie, bo są przepyszne!


Potrzebujesz:

  • 2 szklanki płatków owsianych 220 g;

  • ok. 1 szklankę posiekanych orzechów 100 g, użyłam 8 orzechów pekan, 6 orzechów brazylijskich, 1,5 łyżki orzechów nerkowca oraz 2,5 łyżki migdałów w płatkach;

  • 2 łyżki siemienia lnianego 20 g;

  • 2,5 łyżki wiórków kokosowych 15 g;

  • 3 łyżeczki masła orzechowego 45 g, użyłam takiego z kawałkami bez dodatku tłuszczu, cukru i soli;

  • 6 łyżeczek masła 82% 30 g;

  • 2 łyżki miodu 48 g;

  • 1 kurze jajo 56 g;

  • łyżeczkę cukru z prawdziwą wanilią 4 g;

  • 5 łyżek suszonej żurawiny 60 g;

  • 5 łyżek rodzynek sułtańskich 75 g;

  • łyżkę nasion słonecznika 10 g;

  • łyżkę nasion dyni 10 g.

Sposób przygotowania:

  1. Ustaw piekarnik na funkcji góra, dół na 180 stopni.

  2. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia rozsyp równomiernie dwie szklanki płatków owsianych.

  3. Posiekaj drobno orzechy, możesz użyć różnych rodzajów, wybierz te, które lubisz. Posiekane orzechy oraz migdały w płatkach powinny wypełnić jedną szklankę ok. 100 g. Rozsyp orzechy na płatki.

  4. Na płatki i orzechy posyp dwie łyżki siemienia lnianego.

  5. Piecz wszystko przez 8 minut.

  6. Następnie rozsyp równomiernie jeszcze dwie i pół łyżki wiórków kokosowych. Piecz kolejną minutę, pilnuj czasu, bo wiórki szybko się przypalają.

  7. Wyjmij blaszkę do przestudzenia i zmniejsz temperaturę w piekarniku na 160 stopni.

  8. W rondelku na średnim ogniu podgrzej i połącz ze sobą: miód, masło orzechowe i masło. Gdy składniki się połączą, zdejmij rondelek z ognia i dodaj łyżeczkę cukru z prawdziwą wanilią lub wanilię. Wymieszaj.

  9. Uprażoną mieszankę orzechów i płatków przesyp do dużej miski. Dodaj pół szklanki suszonej żurawiny, pół szklanki rodzynek i po łyżce pestek słonecznika i dyni.

  10. Do miski dodaj roztrzepane jajko i rozpuszczone masła z miodem. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  11. Przełóż masę do naczynia (moje miało wymiar 30x20 cm) i porządnie ugnieć i wyrównaj.

  12. Piecz przez 20 min, aż całość się przyrumieni na złoty kolor, wyjmij i zostaw do całkowitego ostygnięcia, w przeciwnym razie batoniki się pokruszą. Gdy całość wystygnie pokrój ją na prostokątne batoniki.

Smacznego! :)

Czas przygotowania: 60 minut.

Ilość porcji (batoników): 16

Wartości odżywcze w jednej porcji (ok. 43 g): 197,7 kcal B/T/W 4,4 g/9,5 g/18,8 g Wartości odżywcze w całości: 2875,6 kcal B/T/W 71,2 g/151,4 g/300,2 g Wartości odżywcze w 100 g: 417,4 kcal B/T/W 10,4 g/22 g/43,6 g

#energybars #energybar #batonyenergetyczne #batonymocy #batonyowsiane #zdrowebatony #batonikiowsiane #płatkiowsiane #batonikimusli #fitbatony #orzechy #bakalie #healthybars #fitbars #zdrowebatonymocy #owsianebatonyenergetyczne #zdrowaprzekąska #zdroweprzepisy #zdrowejedzenie #zdrowystylżycia #zdrowakuchnia #zdrowegotowanie #fitprzepisy #fitsłodycze #fitbatony #fitjedzenie

16 wyświetlenia0 komentarz

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie