Są tu jacyś fani pizzy? Na pewno, bo w końcu jak można jej nie lubić? Pyszne, cieniutkie i chrupiące ciasto, rozpływający się ser, słodziutkie pomidory i świeża bazylia, już na samą myśl ślinka cieknie.
Niestety pizza jest wysokokaloryczną potrawą, w 100 g klasycznej Margherity jest ok. 270 kcal, przeciętny kawałek Margherity waży 80 g, czyli dostarczy nam ok. 216 kcal, nie jest to dużo, ale kto potrafi się powstrzymać i poprzestać na jednym kawałku? No właśnie…nie jest to takie łatwe, a większa ilość kawałków daje nam już naprawdę solidną dawkę kalorii! Przykładowo, średnia Margherita na cienkim cieście w Pizza Hut ma 1542, 9 kcal, co u niektórych osób może stanowić większą część lub nawet całość całkowitego dziennego zapotrzebowania energetycznego. Nie wspominając już o bombach kalorycznych typu pizza Cztery sery albo Pepperoni.
Chcąc dbać o smukłą sylwetkę, ale również i o zdrowie, bo pizza nie znajduje się na liście najzdrowszych dań świata (oczywiście wszystko zależy od doboru i jakości użytych składników) nie powinno się jej jeść za często. Zawsze powtarzamy, że to ilość może być niezdrowa i zbyt kaloryczna, a nie produkt sam w sobie, dlatego raz na jakiś czas można sobie na pizzunię pozwolić :). Tym bardziej jeśli jest to zdrowsza, domowa wersja, którą dzisiaj przedstawiamy. Oto przepis na pyszną, domową Margheritę na cieniutkim i chrupiącym cieście, cała pizza na zdjęciu ma tylko 360 kcal:
Z podanych składników przygotujesz 2 mniejsze cienkie pizze (jak na zdjęciu) lub jedną większą, potrzebujesz:
10 łyżek mąki na włoską pizzę (typ 00) 120 g;
pół łyżki oliwy 5g;
1/10 opakowania świeżych drożdży piekarskich 12g;
1/3 szklanki wody 70 ml;
1 kulkę sera mozzarella light 125g;
ok. 5 łyżek passaty pomidorowej 80g;
2 garści rukoli 40g;
szczyptę cukru 2g;
2 szczypty soli 4g;
ząbek czosnku 5g;
łyżeczkę suszonej bazylii 4g;
łyżeczkę suszonego oregano 3g;
10 listków świeżej bazylii.
Sposób przygotowania:
Ciasto: drożdże rozpuść w 30 ml ciepłej wody, dodaj cukier i 1,5 łyżki mąki, wymieszaj i odstaw na 15 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z solą. Stopniowo wlej rozczyn drożdży, oliwę i 40 ml ciepłej wody, sukcesywnie zagarniaj mąkę do środka i delikatnie mieszaj składniki do połączenia.
Wyrabiaj ciasto aż będzie elastyczne i gładkie, w razie potrzeby podsyp delikatnie mąką. Włóż ciasto do dużej miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Sos pomidorowy: Passatę wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bazylią i oregano lub gotową przyprawą do pizzy.
Wyrośnięte ciasto chwilę powygniataj, następnie (jeśli wolisz dwie mniejsze i cienkie pizze podziel ciasto na pół) uformuj placek (rozciągaj ciasto palcami na stolnicy lub rozwałkuj wałkiem).
Posmaruj pizzę sosem, posyp suszonym oregano, rozłóż równomiernie mozzarellę pokrojoną w plastry. Włóż pizzę do piekarnika nagrzanego do maksymalnej temperatury, 250℃ + termoobieg. Piecz ok. 10 - 12 minut. Pizza jest gotowa, gdy ser się rozpuści i zacznie się leciutko przyrumieniać.
Gotową pizzę posyp listkami świeżej bazylii, oprósz gruboziarnistą solą morską i połóż rukolę, jeśli lubisz.
Czas przygotowania: około godziny.
Całość (2 mniejsze cienkie pizze lub jedna większa): 720 kcal B/T/W 57,1 g/7,5 g/100,6 g
Pizza ze zdjęcia to pół porcji: 360 kcal B/T/W 28,55 g/3,75 g/50,3 g
100 g: 150,9 kcal B/T/W 12 g/1,6 g/21 g
Comentários