Kolejna propozycja śniadaniowa z jajkami w roli głównej. Shakshuka (Szakszuka), czyli jajka gotowane w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem czosnku, papryki i przypraw. Jest to sycące i bardzo aromatyczne danie pochodzące z Bliskiego Wschodu. Idealnie sprawdza się jako rozgrzewające śniadanie w chłodne, zimowe poranki. Jest to podstawowa wersja shakshuki. Można ją pysznie modyfikować dodając np. posypany na wierzch ser feta, ciecierzycę, awokado albo szpinak.
Potrzebujesz:
3 pomidory 360 g (lub poza sezonem puszka krojonych pomidorów);
połowę żółtej papryki 70 g;
2 jaja kurze 112 g;
1 łyżeczka oliwy z oliwek 5 g;
1 ząbek czosnku 5 g;
pół łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu);
szczypta mielonej papryki chili;
szczypta świeżo mielonego pieprzu;
szczypta soli;
2 łyżeczki świeżej pietruszki/kolendry;
1 łyżeczka szczypiorku.
Sposób przygotowania:
Na oliwie lekko podsmaż posiekany drobno czosnek.
Do czosnku dorzuć pokrojoną w paski paprykę oraz pokrojone w kostkę pomidory. Warzywa powinny się poddusić 5-7 minut aż staną się miękkie. Jeśli pomidory miały w sobie mało soku, podlej całość odrobiną wody, aby na patelni było nieco sosu.
Dodaj przyprawy – paprykę i kumin.
Zrób na patelni po jednym wgłębieniu, przesuwając nieco pomidory, a następie wbijaj w nie po 1 jajku. Całość dopraw solą i pieprzem. Możesz użyć pokrywki, co skróci czas przygotowania potrawy do około 4-5 minut.
Po ścięciu się jajek potrawę posyp posiekanymi natką pietruszki/kolendrą i szczypiorkiem/kiełkami.
Najlepiej podać danie w towarzystwie kromki świeżego chleba np. z awokado i sałatką ze świeżych warzyw np. ogórkiem, papryką, rzodkiewką i oliwkami.
Czas przygotowania: 20 min.
335,9 kcal B/T/W 20,3 g/17,6 g/22 g
Comments