top of page
MeetFit

Shakshuka - przepis na sycące i rozgrzewające śniadanie


Kolejna propozycja śniadaniowa z jajkami w roli głównej. Shakshuka (Szakszuka), czyli jajka gotowane w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem czosnku, papryki i przypraw. Jest to sycące i bardzo aromatyczne danie pochodzące z Bliskiego Wschodu. Idealnie sprawdza się jako rozgrzewające śniadanie w chłodne, zimowe poranki. Jest to podstawowa wersja shakshuki. Można ją pysznie modyfikować dodając np. posypany na wierzch ser feta, ciecierzycę, awokado albo szpinak.


Potrzebujesz:

  • 3 pomidory 360 g (lub poza sezonem puszka krojonych pomidorów);

  • połowę żółtej papryki 70 g;

  • 2 jaja kurze 112 g;

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek 5 g;

  • 1 ząbek czosnku 5 g;

  • pół łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu);

  • szczypta mielonej papryki chili;

  • szczypta świeżo mielonego pieprzu;

  • szczypta soli;

  • 2 łyżeczki świeżej pietruszki/kolendry;

  • 1 łyżeczka szczypiorku.

Sposób przygotowania:

  1. Na oliwie lekko podsmaż posiekany drobno czosnek.

  2. Do czosnku dorzuć pokrojoną w paski paprykę oraz pokrojone w kostkę pomidory. Warzywa powinny się poddusić 5-7 minut aż staną się miękkie. Jeśli pomidory miały w sobie mało soku, podlej całość odrobiną wody, aby na patelni było nieco sosu.

  3. Dodaj przyprawy – paprykę i kumin.

  4. Zrób na patelni po jednym wgłębieniu, przesuwając nieco pomidory, a następie wbijaj w nie po 1 jajku. Całość dopraw solą i pieprzem. Możesz użyć pokrywki, co skróci czas przygotowania potrawy do około 4-5 minut.

  5. Po ścięciu się jajek potrawę posyp posiekanymi natką pietruszki/kolendrą i szczypiorkiem/kiełkami.

Najlepiej podać danie w towarzystwie kromki świeżego chleba np. z awokado i sałatką ze świeżych warzyw np. ogórkiem, papryką, rzodkiewką i oliwkami.


Czas przygotowania: 20 min.


335,9 kcal B/T/W 20,3 g/17,6 g/22 g



 
325 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page