Dziś propozycja zdrowego śniadania we włoskim stylu. Frittata, czyli włoskie danie na bazie jajek wzbogacone o wyraziste dodatki głównie sery, mięso lub warzywa i oczywiście świeże zioła jak bazylia, oregano i rozmaryn. Z frittatą można śmiało eksperymentować, aby znaleźć swoją ulubioną wersję. Według nas z tym daniem bardzo dobrze komponują się oliwki, kapary, suszone pomidory i dobry ser (gorgonzola, mozzarella, feta, ser kozi). Jeśli chcesz, aby frittata wyszła leciutka i puszysta, włóż ją na ostatnie 5 minut do piekarnika, pamiętaj, aby użyć do tego odpowiedniej patelni.
Przepis na włoską frittatę z serem fetą, mozzarellą, suszonymi pomidorami i oliwkami ⤵
Potrzebujesz:
2 kurze jaja 112 g;
1/2 cebuli 50 g;
1/4 pora 35 g;
1/3 zielonej papryki 42 g;
1/5 ostrej papryczki chili 4 g;
1/5 kulki mozzarelli 25 g;
plaster sera fety 25 g,
3 suszone pomidory 21 g;
1 łyżkę oliwek 15 g;
1/2 łyżki oliwy 5 ml;
1 łyżeczkę masła 5 g;
10 listków bazylii 10 g;
3 szczypty soli 3 g;
3 szczypty pieprzu 3g.
Sposób przygotowania:
Rozgrzej oliwę na patelni i zeszklij na niej posiekaną cebulkę. Równocześnie włącz piekarnik na 160 stopni (termoobieg), ponieważ zaraz po zdjęciu z gazu, frittata musi jak najszybciej trafić do rozgrzanego piekarnika, w przeciwnym wypadku może opaść i nie być puszysta.
Po 2-3 minutach smażenia, kiedy cebulka będzie miękka, dodaj na patelnię posiekanego pora i pokrojone w drobną kostkę paprykę i papryczkę chili, smaż wszystko chwilę, aż warzywa trochę zmiękną i przełóż z patelni na talerz. W międzyczasie rozbij i roztrzep jajka.
Jajka mieszaj energicznie, dzięki temu do masy dostanie się więcej powietrza i frittata będzie bardziej puszysta. Jajka dopraw solą.
Pomidory suszone i fetę pokrój na kawałki, mozzarellę zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Oliwki przekrój lub rozerwij na pół.
Rozgrzej na patelni masło, kiedy masło się rozpuści, dodaj na patelnię masę jajeczną oraz składniki z talerza podduszone wcześniej, wymieszaj.
Następnie porozrzucaj na patelni fetę, suszone pomidory i oliwki. Posyp całość świeżą bazylią i dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
Na samym końcu rozrzuć mozzarellą i smaż do 5-6 minut na małym ogniu.
Następnie przełóż patelnię do rozgrzanego piekarnika, piecz do momentu, kiedy mozzarella zacznie się rumienić, czyli przez 4-8 minut. Wtedy wyjmij frittatę z piekarnika i przełóż na talerz. Nie zapomnij o odpowiedniej porcji warzyw! Zjedz frittatę z sałatką ze świeżych warzyw, wymieszaj np. sałatę, ogórka, pomidora, paprykę, rzodkiewki i dopraw świeżymi ziołami. Możesz dorzucić też kromkę chleba.
Smacznego! :)
Czas przygotowania: 30 minut.
Wartości odżywcze: 475,3 kcal B/T/W 30,1 g/30,8 g/17,7 g.
#zdroweśniadanie#przepisnaśniadanie#jajka#jajkanaśniadanie#zdrowejedzenie#zdroweprzepisy#fitprzepisy#fitśniadanie#jedzzdrowo#jedzkolorowo#jedzichudnij#zdrowienatalerzu#pomysłnaśniadanie#jajkaprzepis#frittata#włoskieśniadanie#śniadaniepowłosku#omlet#fitśniadanie#healthyfood#italianbreakfast#dieta #zdrowadieta#zdrowystylżycia#zdrowakuchnia#zdrowegotowanie#fitprzepisy#fitjedzenie
Comments