top of page
MeetFit

Frittata, czyli śniadanie po włosku


Dziś propozycja zdrowego śniadania we włoskim stylu. Frittata, czyli włoskie danie na bazie jajek wzbogacone o wyraziste dodatki głównie sery, mięso lub warzywa i oczywiście świeże zioła jak bazylia, oregano i rozmaryn. Z frittatą można śmiało eksperymentować, aby znaleźć swoją ulubioną wersję. Według nas z tym daniem bardzo dobrze komponują się oliwki, kapary, suszone pomidory i dobry ser (gorgonzola, mozzarella, feta, ser kozi). Jeśli chcesz, aby frittata wyszła leciutka i puszysta, włóż ją na ostatnie 5 minut do piekarnika, pamiętaj, aby użyć do tego odpowiedniej patelni.


Przepis na włoską frittatę z serem fetą, mozzarellą, suszonymi pomidorami i oliwkami ⤵

Potrzebujesz:

  • 2 kurze jaja 112 g;

  • 1/2 cebuli 50 g;

  • 1/4 pora 35 g;

  • 1/3 zielonej papryki 42 g;

  • 1/5 ostrej papryczki chili 4 g;

  • 1/5 kulki mozzarelli 25 g;

  • plaster sera fety 25 g,

  • 3 suszone pomidory 21 g;

  • 1 łyżkę oliwek 15 g;

  • 1/2 łyżki oliwy 5 ml;

  • 1 łyżeczkę masła 5 g;

  • 10 listków bazylii 10 g;

  • 3 szczypty soli 3 g;

  • 3 szczypty pieprzu 3g.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej oliwę na patelni i zeszklij na niej posiekaną cebulkę. Równocześnie włącz piekarnik na 160 stopni (termoobieg), ponieważ zaraz po zdjęciu z gazu, frittata musi jak najszybciej trafić do rozgrzanego piekarnika, w przeciwnym wypadku może opaść i nie być puszysta.

  2. Po 2-3 minutach smażenia, kiedy cebulka będzie miękka, dodaj na patelnię posiekanego pora i pokrojone w drobną kostkę paprykę i papryczkę chili, smaż wszystko chwilę, aż warzywa trochę zmiękną i przełóż z patelni na talerz. W międzyczasie rozbij i roztrzep jajka.

  3. Jajka mieszaj energicznie, dzięki temu do masy dostanie się więcej powietrza i frittata będzie bardziej puszysta. Jajka dopraw solą.

  4. Pomidory suszone i fetę pokrój na kawałki, mozzarellę zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Oliwki przekrój lub rozerwij na pół.

  5. Rozgrzej na patelni masło, kiedy masło się rozpuści, dodaj na patelnię masę jajeczną oraz składniki z talerza podduszone wcześniej, wymieszaj.

  6. Następnie porozrzucaj na patelni fetę, suszone pomidory i oliwki. Posyp całość świeżą bazylią i dopraw świeżo zmielonym pieprzem.

  7. Na samym końcu rozrzuć mozzarellą i smaż do 5-6 minut na małym ogniu.

  8. Następnie przełóż patelnię do rozgrzanego piekarnika, piecz do momentu, kiedy mozzarella zacznie się rumienić, czyli przez 4-8 minut. Wtedy wyjmij frittatę z piekarnika i przełóż na talerz. Nie zapomnij o odpowiedniej porcji warzyw! Zjedz frittatę z sałatką ze świeżych warzyw, wymieszaj np. sałatę, ogórka, pomidora, paprykę, rzodkiewki i dopraw świeżymi ziołami. Możesz dorzucić też kromkę chleba.

Smacznego! :)

Czas przygotowania: 30 minut.

Wartości odżywcze: 475,3 kcal B/T/W 30,1 g/30,8 g/17,7 g.

 
823 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page