top of page
MeetFit

Jesienne kaszotto dyniowe



Jesienne, rozgrzewające kaszotto dyniowe to doskonały pomysł na zdrowy obiad w wersji wegetariańskiej.

Potrzebujesz:

  • 2 szklanki bulionu wegetariańskiego 500 ml;

  • dynia ok. 300 g;

  • pół cukinii ok. 150 g;

  • pół bakłażana ok. 100 g;

  • 4 łyżki czerwonej fasoli konserwowej 80 g;

  • 3 łyżki kaszy jęczmiennej wiejskiej 45 g;

  • 2 odsączone suszone pomidory w oleju z ziołami 30 g;

  • 1 ząbek czosnku;

  • 2 łyżeczki liści pietruszki;

  • pół łyżeczki oregano;

  • pół łyżeczki majeranku;

  • pół łyżeczki tymianku;

  • łyżeczkę mielonej papryki słodkiej wędzonej;

  • sól i pieprz do smaku.


Sposób przygotowania:

  1. Dobrą dynię np. hokkaido umyj, obierz i pokrój w kostkę.

  2. Bulion wegetariański rozpuść w dwóch szklankach wody i przelej do głębokiej patelni. Zagotuj.

  3. Dynię, przepłukaną kaszę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek dodaj do bulionu.

  4. Zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 10 min., co jakiś czas przemieszaj.

  5. W międzyczasie umyj cukinię i bakłażana, cukinię obierz, pokrój warzywa w półksiężyce, następnie dodaj na patelnię. Przemieszaj i duś pod przykryciem przez 5 min.

  6. Suszone pomidory odsącz z zalewy, a fasolkę odsącz i przepłucz wodą. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj składniki na patelnię.

  7. Dodaj wszystkie przyprawy i duś całość pod przykryciem jeszcze przez ok. 15 min. Jeśli kaszotto jest zbyt rzadkie, pod koniec odkryj, aby woda nieco odparowała.

  8. Przełóż kaszotto na talerz i posyp pietruszką.

Gotowe! Smacznego :)

Ilość porcji: 1

Czas przygotowania: 30 min.

508,8 kcal B/T/W 19 g/8,3 g/72,6 g

Kaszotto będzie świetnie smakować również z dodatkiem sera fety albo mięsa np. kurczaka lub polędwiczki wieprzowej.



 
136 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Komentarze


bottom of page