top of page
MeetFit

Piernikowa owsianka


Do Świąt Bożego Narodzenia zostały już tylko 3 dni, wszystkim udziela się świąteczny klimat, nam też! Dlatego na śniadanie proponujemy dziś piernikową owsiankę. Jest przepyszna, jej smak i zapach przywołują najpiękniejsze i najsmaczniejsze świąteczne skojarzenia. Koniecznie wypróbuj na śniadanie i zacznij dzień w świątecznej atmosferze.


Potrzebujesz:

  • 1 małe jabłko ok. 100 g;

  • 1/3 banana ok. 30 g,

  • 2 suszone daktyle 10 g;

  • 3 łyżki płatków owsianych 30 g;

  • 1 łyżkę otrąb orkiszowych 4 g;

  • 1 łyżeczkę nasion siemienia lnianego 5 g,

  • 1 łyżeczkę przyprawy do piernika* 5 g;

  • pół łyżeczki cynamonu 3 g;

  • pół szklanki mleka 1,5% 125 ml;

  • pół łyżki orzechów włoskich 8 g;

  • 3 orzechy pekan 9 g;

  • 2 pierniczki najlepiej własnej roboty :) 10 g.

*Przepis na domową przyprawę do piernika: zmieszaj ze sobą: 4 łyżeczki cynamonu, 3 łyżeczki imbiru, 3 łyżeczki zmielonych goździków, 1,5 łyżeczki kardamonu, 3 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 łyżeczkę ziela angielskiego, 1 łyżeczkę pieprzu, 1/3 łyżeczki zmielonego anyżu


Sposób przygotowania:

  1. Połowę małego jabłka zetrzyj na tarce, 1/3 banana pokrój w kostkę, dwa daktyle pokrój na plasterki, wrzuć wszystko do garnka.

  2. Dodaj 3 łyżki płatków owsianych górskich, łyżkę otrąb oraz łyżeczkę nasion siemienia lnianego.

  3. Dodaj łyżeczkę przyprawy do piernika (gotową lub domową).

  4. Zalej wszystko połową szklanki mleka (możesz użyć roślinnego), dolej wody, tak aby było jej ponad poziom suchych składników. Wymieszaj.

  5. Zagotuj owsiankę i gotuj jeszcze 5-10 minut na małym ogniu, tak aby płatki porządnie namiękły i owsianka zgęstniała. W tym czasie drugą połówkę jabłka pokrój w kostkę i podduś z dodatkiem cynamonu na patelni.

  6. Gotową owsiankę przełóż do miski, dodaj duszone jabłka z cynamonem oraz orzechy. Na koniec dodaj dwa pierniczki.

Smacznego! :)


Czas przygotowania: 20 minut.

Wartości odżywcze: 479,8 kcal B/T/W 12,8 g/18,5 g/61,5 g

 
3116 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page