Dzisiaj coś dla mięsożerców. Gulasz z udźca z indyka z marchewką i suszonymi pomidorami. Jest bardzo esencjonalny, sycący, niskokaloryczny i przepyszny! Idealna propozycja na zdrowy obiad.
Na jedną porcję potrzebujesz:
mięso z udźca indyka bez skóry 150 g;
0,3 szklanki bulionu warzywnego 75 ml;
1 marchew 45 g;
2 łyżki jogurtu greckiego 40 g;
4 suszone pomidory 28 g;
0,2 cebuli 20 g;
1 łyżeczkę oliwy z oliwek 5;
1 ząbek czosnku 5 g;
3 łyżki kaszy jęczmiennej wiejskiej 45 g;
4 ogórki kiszone 240 g;
połowę łyżeczki mielonej słodkiej papryki 3 g;
2 sztuki ziela angielskiego 2 g;
połowę łyżeczki suszonego oregano 2 g;
szczyptę mielonej papryki chili 1 g;
szczyptę soli 2 g;
szczyptę pieprzu 2 g;
1 liść laurowy 1 g.
Sposób przygotowania:
Mięso pokrój na większe kawałki (ok. 2 cm), dopraw solą, pieprzem, suszonym oregano, słodką papryką i papryką/płatkami chili.
Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć mięso, obsmaż z każdej strony na złoty kolor, w sumie przez ok. 5 minut. Dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i smaż mieszając co chwilę przez ok. 3 minuty.
Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obraną i pokrojoną w małą kosteczkę marchewkę i mieszając smaż przez ok. 3 minuty. W międzyczasie dodaj liść laurowy i ziela angielskie.
Wlej bulion i zagotuj. Przykryj pokrywką i gotuj przez ok. 30 - 35 minut, do czasu aż mięso będzie miękkie.
Dodaj pokrojone suszone pomidory, wlej jogurt i delikatnie zagotuj. Posyp natką pietruszki.
Gulasz zjedz z ugotowaną kaszą i ogórkami kiszonymi.
Smacznego! :)
Wartości odżywcze jednej porcji: 561,8 kcal B/T/W 41,4 g/15,9 g/57,3 g.
#gulaszzudźcazindyka#gulaszzindykazsuszonymipomidorami#gulasz#zdrowygulasz#fitgulasz#niskokalorycznygulasz#gulaszzindyka#gulasznaobiad#przepisnagulasz#zdrowyobiad#pomysłnazdrowyobiad#zdrowadieta#dieta#zdroweodchudzanie#jedzzdrowoichudnij#jedzzdrowoikolorowo#zdroweprzepisy#zdrowejedzenie#zdrowystylżycia#zdrowakuchnia#zdrowegotowanie#fitprzepisy#fitjedzenie#esencjonalnygulasz
Comentarios