top of page
  • MeetFit

Gulasz z udźca z indyka z marchewką i suszonymi pomidorami


Dzisiaj coś dla mięsożerców. Gulasz z udźca z indyka z marchewką i suszonymi pomidorami. Jest bardzo esencjonalny, sycący, niskokaloryczny i przepyszny! Idealna propozycja na zdrowy obiad.


Na jedną porcję potrzebujesz:

  • mięso z udźca indyka bez skóry 150 g;

  • 0,3 szklanki bulionu warzywnego 75 ml;

  • 1 marchew 45 g;

  • 2 łyżki jogurtu greckiego 40 g;

  • 4 suszone pomidory 28 g;

  • 0,2 cebuli 20 g;

  • 1 łyżeczkę oliwy z oliwek 5;

  • 1 ząbek czosnku 5 g;

  • 3 łyżki kaszy jęczmiennej wiejskiej 45 g;

  • 4 ogórki kiszone 240 g;

  • połowę łyżeczki mielonej słodkiej papryki 3 g;

  • 2 sztuki ziela angielskiego 2 g;

  • połowę łyżeczki suszonego oregano 2 g;

  • szczyptę mielonej papryki chili 1 g;

  • szczyptę soli 2 g;

  • szczyptę pieprzu 2 g;

  • 1 liść laurowy 1 g.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój na większe kawałki (ok. 2 cm), dopraw solą, pieprzem, suszonym oregano, słodką papryką i papryką/płatkami chili.

  2. Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć mięso, obsmaż z każdej strony na złoty kolor, w sumie przez ok. 5 minut. Dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i smaż mieszając co chwilę przez ok. 3 minuty.

  3. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obraną i pokrojoną w małą kosteczkę marchewkę i mieszając smaż przez ok. 3 minuty. W międzyczasie dodaj liść laurowy i ziela angielskie.

  4. Wlej bulion i zagotuj. Przykryj pokrywką i gotuj przez ok. 30 - 35 minut, do czasu aż mięso będzie miękkie.

  5. Dodaj pokrojone suszone pomidory, wlej jogurt i delikatnie zagotuj. Posyp natką pietruszki.

  6. Gulasz zjedz z ugotowaną kaszą i ogórkami kiszonymi.

Smacznego! :)


Wartości odżywcze jednej porcji: 561,8 kcal B/T/W 41,4 g/15,9 g/57,3 g.


 
264 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page