top of page
MeetFit

Pyszna i rozgrzewająca zupa pomidorowa z serkiem mascarpone



Przepis na 4 porcje:

  • 1,5 szklanki bulionu wegetariańskiego 375 g;

  • passata pomidorowa 400 g;

  • 1 puszka pomidorów krojonych 400 g;

  • 3 łyżki serka mascarpone 72 g;

  • łyżka oliwy 10 g;

  • 1/2 cebuli 50 g;

  • ząbek czosnku 5 g;

  • łyżeczka cukru/ksylitolu/erytrytolu 5 g;

  • łyżeczka suszonego oregano 3 g;

  • łyżeczka suszonej bazylii 4 g;

  • pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki 2 g;

  • szczypta mielonej papryki chili 1 g;

  • sól, pieprz do smaku 6 g.

  • 2 garście świeżej bazylii.

Sposób przygotowania:


1. Oliwę rozgrzej w garnku z grubym dnem, dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklij ją na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Dodaj drobno posiekany czosnek i smaż na małym ogniu przez ok. 2 minuty.

2. Dodaj pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy. Wlej bulion, dodaj oregano, bazylię, papryki, dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku.

3. Doprowadź do wrzenia, przykryj, gotuj przez ok. 15 - 30 minut na małym ogniu. Dodaj bazylię.

4. Jeśli wolisz zupę z kawałkami pomidorów, na tym etapie dodaj mascarpone i wymieszaj. Jeśli chcesz uzyskać gładką konsystencję, zmiksuj zupę na krem, a następnie dodaj mascarpone i wymieszaj.


Zupę robi się niezwykle szybko i prosto, w sezonie letnim warto sięgnąć po świeże pomidory, wtedy zupa musi się pogotować troszkę dłużej, zimą lepiej użyć pomidorów z puszki, wówczas skracamy czas gotowania. Świetnie smakuje w towarzystwie świeżego pieczywa lub grissini.


Smacznego!


Czas przygtowania: 30 minut.


Ilość porcji: 4


Wartości odżywcze w jednej porcji: 173,4 kcal B/T/W 4,1 g/10,5 g/14,6 g.

Wartości odżywcze w całości: 693,8 kcal B/T/W 16,4 g/41,9 g/58,5 g.

Wartości odżywcze w 100 g: 51,27 kcal B/T/W 1,21 g/3,09 g/4,32 g.


 
44 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Kommentare


bottom of page