Przepis na 4 porcje:
1,5 szklanki bulionu wegetariańskiego 375 g;
passata pomidorowa 400 g;
1 puszka pomidorów krojonych 400 g;
3 łyżki serka mascarpone 72 g;
łyżka oliwy 10 g;
1/2 cebuli 50 g;
ząbek czosnku 5 g;
łyżeczka cukru/ksylitolu/erytrytolu 5 g;
łyżeczka suszonego oregano 3 g;
łyżeczka suszonej bazylii 4 g;
pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki 2 g;
szczypta mielonej papryki chili 1 g;
sól, pieprz do smaku 6 g.
2 garście świeżej bazylii.
Sposób przygotowania:
1. Oliwę rozgrzej w garnku z grubym dnem, dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklij ją na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Dodaj drobno posiekany czosnek i smaż na małym ogniu przez ok. 2 minuty.
2. Dodaj pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy. Wlej bulion, dodaj oregano, bazylię, papryki, dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku.
3. Doprowadź do wrzenia, przykryj, gotuj przez ok. 15 - 30 minut na małym ogniu. Dodaj bazylię.
4. Jeśli wolisz zupę z kawałkami pomidorów, na tym etapie dodaj mascarpone i wymieszaj. Jeśli chcesz uzyskać gładką konsystencję, zmiksuj zupę na krem, a następnie dodaj mascarpone i wymieszaj.
Zupę robi się niezwykle szybko i prosto, w sezonie letnim warto sięgnąć po świeże pomidory, wtedy zupa musi się pogotować troszkę dłużej, zimą lepiej użyć pomidorów z puszki, wówczas skracamy czas gotowania. Świetnie smakuje w towarzystwie świeżego pieczywa lub grissini.
Smacznego!
Czas przygtowania: 30 minut.
Ilość porcji: 4
Wartości odżywcze w jednej porcji: 173,4 kcal B/T/W 4,1 g/10,5 g/14,6 g.
Wartości odżywcze w całości: 693,8 kcal B/T/W 16,4 g/41,9 g/58,5 g.
Wartości odżywcze w 100 g: 51,27 kcal B/T/W 1,21 g/3,09 g/4,32 g.
Kommentare